Olin tänään virastossa, poliisilaitoksella hakemassa passia ja väliaikaisen ajokorttini jatko-osaa. Otin reissun seikkailun kannalta, sillä enhän ollut koskaan edes kuullut juna-asemasta nimeltä Kera. Nyt olen. Se on seuraava Kilosta. Seikkailuni haastavin hetki oli virastotädin kanssa ystävällisesti asioiminen. Tein parhaani karistaakseni harteiltani kaikki virastotätejä koskevat ennakkoluuloni, jotta voisin astella tiskille avoimin mielin ja antautua tädin johdatettavaksi.

Vihdoin vuoroni tuli, ja pääsinkin asioimaan erään täti-ihmisen tiskille. Aluksi kaikki näytti sujuvan hyvin. Täti niittaili lappuja kiinni toisiinsa ja lopulta ilmoitti ajokortin olevan haettavissa parin viikon päästä. "Pitääkö minun hakea kortti täältä?" - kysyin. Täti siihen että: "Niin no ei... Mutta minä kyllä tähän jo laitoin, että tulet sen täältä noutamaan." Tiedustelin sitä toista vaihtoehtoa, sillä paikka ei todellakaan osu lähellekään vakinaisia kulkureittejäni. Lopulta saimme sovittua minun kannaltani paremman paikan kortin noutamista varten, mutta samalla sain kyllä ymmärtää olevani nyt aikamoinen vaiva. Olisihan täti toki voinut asiasta myös minulta tiedustella jo ennen kuin alkoi papereita niittailemaan....

No sitten oli passihakemuksen vuoro. "Jos nämä kuvat kelpaavat, niin jättäisin myös passihakemuksen," - aloitin. Täti otti kuvat ja alkoi liimailla niitä hakemukseen. Aika pian hän kuitenkin huomasi kuvien yhteneväisyyden kaksi vuotta vanhan ajokortin kuvien kanssa. En voinut valehdellakaan, etteivätkö ne todellakin olleet samat kuvat. "Passikuvan on oltava korkeintaan puoli vuotta vanha,"  sanoi täti.  Koetin kysellä säännön ehdottomuutta, mutta sain vain ympäripyöreitä vastauksia. Yritin kysyä mahdollisimman yksinkertaisesesti, että voiko hakemustani nyt lainkaan laittaa eteenpäin näillä kuvilla, mutta täti ei osannut vastata kyllää eikä eitä. Tässä vaiheessa ihan vähän hermostuin ja yhdessä lauseessa sinuttelin tätiä, mikä hävettää edelleen vähän. Olisi ollut paljon coolimpaa pysyä teitittelylinjalla (yritän oppia jatkossa). Lopulta sain kaikki paperit vetämään, mutta sain "huomautuksen kuvasta". En edelleenkään tiedä, mitä se ihan oikeasti käytännössä tarkoittaa.

Ihmettelen vain hieman tätä virkailijoiden maailmaa. Ajokortti on voimassa jotain 40 vuotta (??), eikä virkailija edes kysynyt, haluanko vaihtaa tulevaan kortiini uuden kuvan (mitä en olisi toki halunnut, mutta tiedän sen olevan mahdollista). Passi on voimassa 10 vuotta, ja siihen ei kelpaa minusta 25-vuotiaana otettu kuva... No, säännöt ovat sääntöjä, ymmärränhän minä sen. Mutta ihmeellisen ja epämääräisen urputuksen sijaan olisin vaikka mieluummin ottanut sen jyrkän ein, ja marssinut samantien kuva-automaattiin. Sissus!